AKTUELNOSTI


Prilika da unapredite kompetencije u omladinskom radu

Online kursevi flyer 1Kako?

Učešćem na online kursevima u organizaciji NAPOR-a

Kome su namenjeni kursevi?

Na online kurseve mogu da se prijave svi praktičari/ke omladinskog rada u organizacijama članicama NAPOR (pridruženim i punopravnim članicama),...

Opširnije >>>

Poziv za mentore/ke u projektu „Uključivanje uživo“

Beogradski centar za ljudska prava u saradnji sa tri nacionalna saveza – Nacionalnom asocijacijom kancelarija za mlade, Nacionalnom asocijacijom praktičara/-ki omladinskog rada i Krovnom organizacijom mladih Srbije i uz finansijsku podršku...

Opširnije >>>

Održan sastanak akreditora/ki NAPOR

U petak 14. jula 2017. od 11.00 do 17.00h u sali za prezentacije Kancelarije za mlade i saradnju sa udruženjima grada Beograda, odmah nakon obuke za predstavnike/ce organizacija koji učestvuju u 5 ciklusu procesa (re)akreditacije održan je sastanak...

Opširnije >>>

Održan kurs o radu sa društveno osetljivim grupama prema principima...

Beogradski centar za ljudska prava u saradnji sa Nacionalnom asocijacijom praktičara/ki omladinskog rada NAPOR, Krovnom oraganizacijom mladih Srbije KOMS i Nacionalnom asocijacijom kancelarija za mlade sprovodi projekat pod nazivom "Uključivanje uživo" koji finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike...

Opširnije >>>

Doktori za nezaposlenost

banner1

Strateški partneri:

 

 

logo mos onlygrbsrbijamanji

 

 

 

 

 

  

 

koms logo

 

Asocijacija KZM LOGO

  

BITMAP logo YOU SEE SBM

 

ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ НА ЗАВРШНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ НА ТЕМУ ЕТИКА У ОМЛАДИНСКОМ РАДУ
petak, 03 mart 2017 13:18

О важности конференције

У оквиру пројекта „Без муке нема науке, без НАПОРних корака квалитету помака! – допуњено издање“ који НАПОР спроводи уз подршку Министарства омладине и спорта планирано је да се подигне свесност омладинских радника/ца о важности успостављања професионалног односа са младима.

Кроз анализу стандарда, као и на основу активности Чајанка са Саветом за етичка питања (7 чајанки одражно током 2015. год.) утврђено је да не постоји заједничко разумевање појединих аспеката Етичког кодекса. Оно што недостаје, јесте јасна операционализација кодекса која ће водити ка уједначавању праксе и креирању сигурног окружења за раст и развој младих.

У протеклом периоду НАПОР је организовао 4 регионалне конференције у Нишу, Новом Саду, Зајечару и Београду. На основу прикупљених дискусија и предлога, израђује се брошура: „Најчешћа питања и одговори у вези са етичким дилемама“ која ће бити доступна свим практичарима/кама омладинског рада у Србији.

На завршној конференцији која ће бити организована у Београду, 16. марта 2017. у Гнезду, сала за презентације (Београђанка, Масарикова 5/VI спрат), од 12 до 16ч биће представљена брошура и прикупљени коментари који ће бити интегрисани у финалну верзију документа.

НАПОР позива све практичаре/ке омладинског рада да учествују на конференцији и активно допринесу уобличавању бошуре која ће пружити подршку у свакодневној пракси у раду са младима.

Логистичке информације

Путни трошкови учесника/ца биће рефундирани након достављања свих карата НАПОРу, у висини аутобуске карте. Рефундација ће бити извршена на банковни рачун учесника/ца. Неопходно је да на НАПОР адресу (Народног фронта 35/28, 21000 Нови Сад) поред карата пошаљете и следеће податке: име и презиме, адресу, број рачуна и назив банке.

Такође, биће обезбеђено освежење за конференцију.

Пријављивање

Број учесника је ограничен.

Молимо Вас да испуните пријаву путем линка: Формулар за пријаву најкасније до 13. марта 2017.год. За све додатне информације можете се обратити Јелени Стојановић на Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli , или на 062/11 08 342.

napor memo za sajt

 
Ponovljen poziv za organizacije članice NAPOR za učešće programu obuke za unapređenje kvaliteta programa omladinskog rada
sreda, 22 februar 2017 11:17

U okviru projekta "Bez muke nema nauke, bez NAPORnih koraka kvalitetu pomaka! - dopunjeno izdanje" koji NAPOR sprovodi uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, raspisan je poziv za petnaest (15) učesnika/ca obuke za unapređenje kvaliteta programa omladinskog rada u polju podsticanja preispitivanja stavova i vrednosti mladih (podstandard 4.2 Priručnika o osiguranju kvaliteta programa omladinskog rada).

Kroz obuku NAPOR nastoji da osigura transfer dobre prakse, pruži podršku predstavnicima/cama organizacija članica u implementaciji akcionih planova organizacija, ali i profesionalnom razvoju kompetencija omladinskih radnika/ca.

Obuku će na praktičan i primenjiv način sprovesti Jelena Barna (Omladina JAZAS Novi Sad) i Ana Pecarski (Udruženje „Narodni parlament“ Leskovac), praktičari/ke iz organizacija članica kod kojih je u procesu akreditacije navedeni podstandard procenjen na visokom nivou.

Više informacija o programu, traženom profilu učesnika/ca, obavezama učesnika, vremenskom okviru kao i o načinu prijavljivanja možete pronaći u tekstu konkursa, a obrazac za prijavu se nalazi ovde.

Zainteresovani predstavnici/e organizacija mogu se prijaviti slanjem potpisanog, overenog i skeniranog prijavnog formulara na mejl adresu   Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli sa naznakom „Prijava za obuku za unapređenje kvaliteta programa omladinskog rada“ najkasnije do 28. februara 2017. do 17.00 časova.

Nepotpune i zakasnele aplikacije se neće uzeti u razmatranje. NAPOR sekretarijat će obavestiti odabrane kandidate najkasnije do 02. marta 2017. o svojoj odluci.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti Nemanji Obradoviću na   Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli , ili na 069/199-23-16.

 
Održan sastanak KOMS-a i NAPOR-a sa ministrom Vanjom Udovičićem povodom upućenog dopisa
utorak, 28 februar 2017 15:01

Nakon što su KOMS i NAPOR poslali dopis Ministarstvu omladine i sporta u vezi sa Javnim konkursima za programe i projekte od javnog interesa u oblastima omladinskog sektora objavljenih 11. februara 2017. godine i pritom iskazali želju za sastankom sa ministrom Vanjom Udovičićem, Ministar je potvrdno odgovorio na zahtev i u kratkom roku održao sastanak sa predstavnicima ova dva saveza 22. februara.

Ispred Krovne organizacije mladih Srbije sastanku su prisustvovale Jelena Milanović i Nina Živanović, ispred Nacionalne asocijacije praktičara/ki omladinskog rada Jelena Stojanović i Srđan Vlaškalić, a ispred Ministarstva ministar Vanja Udovičić, pomoćnica ministra Snežana Klašnja i savetnica ministra Ivana Dukić.

U uvodnom obraćanju Ministar je istakao da su njegova vrata uvek otvorena, ali da do sada nijedna od asocijacija nije inicirala sastanke, sa čim su se obe asocijacije složile i obavezale da ubuduće iniciraju redovne susrete. Teme sastanka bile su razmatranje uslova novog konkursa i mogućnosti unapređenja istog. Ukazano je na pooštrenje kriterijuma za realizaciju aktivnosti i na poteškoće koje to donosi u praksi. Dobijena je informacija da je Ministarstvo omladine i sporta konkursnu dokumentaciju, odnosno Smernice za podnosioce predloga programa i projekata pripremilo u skladu sa propisima Ministarstva finansija koji određuju dozvoljene vrste troškova, kao i način trošenja, a koje su važeće za sve korisnike budžetskih sredstava. Takođe, naglašena je važnost organizovanja konsultativnih procesa i uključivanja sektora kao partnera kada se radi o pitanjima od važnosti za omladinsku politiku. Izražena je spremnost Ministarstva da učestvuje u definisanju zajedničke strategije o podsticajnom delovanju na civilni omladinski sektor i očekuje se da asocijacije dostave predlog koji će se dalje razmatrati.

Kako ne postoji pravni okvir za obaranje konkursa, asocijacije su se obavezale da će konsultativne procese u vezi sa unapređenjem smernica voditi u okviru svojih članica i dostavljati ministarstvu pre finalizacije smernica za naredne konkurse, što je predlog koji je Ministar podržao. Pored toga, razmatrano je i na koji način KOMS, NAPOR i MOS mogu da doprinesu većim rezultatima usmerenim ka ciljnim grupama, kako možemo pružiti direktnu podršku mladim osobama i kako aktivnosti koje sprovodimo utiču na mlade i dopinose unapređenju njihovog položaja.

Razgovarano je i o smanjenju sredstava predviđenog za Ministarstvo omladine i sporta iz budžeta Republike Srbije za 2017., što je uticalo i na smanjenje sredstava koja su raspoređena kroz konkurs koji objavljuje ministarstvo. Ministar je ovom prilikom predstavio budući program zapošljavanja mladih koji je uobličen na sastanku koji se desio na ECOSOC-u u Njujorku sa ekspertom organizacije Ujedinjenih nacija UNIDO za oblast zapošljavanja i preduzetništvom mladih. Ministarstvo omladine i sporta, u saradnji i koordinaciji sa Ministarstvom poljoprivrede i Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu, opredilo je sredstva iz budžeta, za koje se očekuje da će biti utrostručena i rezultirati zapošljavanjem 4.000 mladih. Snežana Klašnja, pomoćnica Ministra, je obrazložila znatno smenjenje sredstva opredeljenih za resurs centre za sprovođenje programa Mladi su zakon, činjenicom da se ovim programom značajno finansira oblast volonterizma i aktivizma, te je ove godine značajan deo sredstava preusmeren na A konkurs, sa težnjom da se i za ostale oblasti definisane Nacionalnom strategijom za mlade ravnomerno opredele sredstva.

Smatramo da je ovaj sastanak bio konstruktivan, sa jasno izraženom željom obe strane za nastavkom dijaloga i unapređenjem saradnje.

 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

Strana 7 od 66