AKTUELNOSTI


Poziv na strukturirani dijalog

bitmap logo you see   sbm

Poštovani/e mladi, omladinski radnici/e, omladinski lideri/ke i predstavnici/e kancelarija za mlade,

Proces razvoja modela...

Opširnije >>>

Radionice u okviru validacije prethodno stečenih kompetencija

Radionica validacija flajer webU okviru završnog dela procesa validacije prethodno stečenih kompetencija u omladinskom radu - Dana procene, pozivamo mlade da se uključe u jednosatne radionice koje će kandidati i kandidatkinje...

Opširnije >>>

Poziv na regionalne javne tribine „UZDRAVLJE!"

NAPOR, KOMS i Asocijacija KZM Vas pozivaju da učestvujete u 4 regionalne konferencije pod nazivom „Uzdravlje!“ koje će se od 06. oktobra do 10. novembra 2017. godine održati u Novom Sadu, Kragujevcu, Beogradu i Nišu. Tribine predstavljaju nastavak...

Opširnije >>>

Poziv za člana/icu komisije za procenu kandidata/kinja za validaciju

graduation 2014NAPOR otvara konkurs za jednu osobu koja će učestvovati...

Opširnije >>>

Doktori za nezaposlenost

banner1

Strateški partneri:

 

 

logo mos onlygrbsrbijamanji

 

 

 

 

 

  

 

koms logo

 

Asocijacija KZM LOGO

  

BITMAP logo YOU SEE SBM

 

Vesti od članica
sreda, 10 novembar 2010 14:30

Pogledajte poziv Teledoma iz Bačke Topole za učešće na njihovim kreativnim takmičenjima na stranici "članice". Pozivamo i druge organizacije članice NAPOR-a da nam šalju informacije o svojim projektima!

 
Održan trening za profesionalizaciju omladinskog rada
ponedeljak, 01 novembar 2010 18:06

U hotelu „Sajam“ u Novom Sadu od 20. do 23. oktobra održan je „Mehanizmi profesionalizacije omladinskog rada“ na kojem je učestvovalo 25 predstavnika organizacija članica NAPOR-a i institucija. Trening je održan u okviru projekta Centra za omladinski rad Još jedan korak ka profesionalizaciji omladinskog rada. Projekat se ostvaruje u saradnji sa Nacionalnom Asocijacijom Praktičara/ki Omladinskog Rada (NAPOR) i međunarodnom mrežom Youth for Exchange and Understanding (YEU), a finansiran je od strane Delegacije Evropske Komisije u Srbiji, kroz projekat "Јаčanje dijaloga civilnog društva Srbije i Evropske Unije".

Trening su vodili Nik Padison iz Velike Britanije i Darko Marković iz Srbije, stručnjaci sa višegodišnjim iskustvom u omladinskom radu, razvoju omladinske politike i profesionalizaciji omladinskog rada na EU nivou. Cilj treninga bio je da osnaži učesnike za dalji rad na razvoju i sprovođenju mehanizama za profesionalizaciju omladinskog rada u Srbiji.

Tokom treninga smo se upoznali sa dosadašnjim dešavanjima na evropskom nivou, kao i sa konkretnim primerima profesionalizacije omladinskog rada u Francuskoj, Velikoj Britaniji i Belgiji. Primetili smo da su to zanimljivi i relativno složeni modeli do kakvih nas čeka dug put... Na primeru Velike Britanije koja ima do detalja razrađen model ali i ogromne probleme sa maloletničkom delikvencijom, shvatili smo da je osim kreiranja smislenog modela potrebno brinuti i o njegovoj implementaciji... A onda smo prešli na uopšteno razmišljanje o tome kakav je model potreban Srbiji, da bismo tokom poslednjeg dana treninga započeli konkretan rad u grupama koji će se nastaviti u naredna tri meseca. Prva grupa se bavila (i baviće se) definisanjem obrazovnog plana i programa za dva nivoa zanimanja: „omladinski radnik“ i „asistent u programima omladinskog rada“. Druga grupa ima zadatak da definiše mehanizam kojim će se verifikovati znanja i veštine koje omladinski radnici stiču radnim iskustvom i neformalnim obrazovanjem. Mnogi od nas iz različitih (uglavnom opravdanih) razloga ne žele "ponovo u školu”, a tokom svog rada i neformalnog obrazovanja stekli su sve potrebne veštine i znanja za kvalitetno obavljanje ovog odgovornog posla. Tim omladinskim radnicima/ama treba omogućiti da stečena znanja i veštine demonstriraju kroz neku vrstu ispita (tek treba da se odredi kako) i na osnovu toga dobiju sertifikat za profesionalno bavljenje omladinskom radom na određenom nivou.

Razišli smo se sa treninga dobivši neke odgovore ali i puno novih tema za razmišljanje. Moglo bi se reći da sada, kada bolje razumemo zadatak koji je pred nama, imamo još više pitanja nego pre treninga. Odgovore koji nedostaju moraćemo da pronađemo sami zajedničkim radom kroz dve radne grupe koje su začete na treningu. Očekujemo da će nam u tome nam pomoći predstavnici obrazovnih ustanova i ministarstava i da ćemo na kraju dobiti model koji neće samo izgledati lepo na papiru, nego i funkcionisati u praksi.

U našoj galeriji možete videti nekoliko slika sa treninga.

 

 

 
Izveštaj sa studijske posete Briselu
petak, 15 oktobar 2010 00:00

 

Od 27.9.-30.9. 2010. god. grupa omladinskih radnika i predstavnika institucija bila je u službenoj poseti omladinskim centrima u Briselu. Službeni put u Brisel je prva faza projekta «Još jedan korak ka licenciranju omladinskih radnika» , kreiranog od strane Centra za omladinski rad u okviru IPA programa «Jačanje dijaloga civilnog društva izmedu Srbije i Evropske Unije» (Strengthening Serbia-EU Civil Society Dialogue) koji vodi delegacija Evropske komisije u Republici Srbiji.

Pored NAPOR-a, ovaj projekat sprovodi se u saradnji sa međunarodnom mrežom Mladi za razmene i razumevanje (Youth for Exchange and Understanding - YEU). Glavni cilj projekta je pokretanje procesa profesionalizacije omladinskog rada u Srbiji u skladu sa standardima Evropske Unije.

U studijskoj poseti je učestvovalo 12 predstavnika Srbije iz relevantnih institucija: Republičkog ministarstava omladine i sporta, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, Republičkog zavoda za statistiku, Nacionalne službe za zapošljavanje, univerziteta ALFA, medija RTS i organizacija civilnog društva. Podsećamo, dva mesta su bila otvorena za organizacije članice NAPOR-a. Ispred NAPOR-a (pored Vanje Kalabe) išle su Violeta Stevović iz Edukativnog Centra Kruševac i Suzana Krstić iz "Hajde da...", organizacije koja je u tom trenutku bila pridruženi član NAPOR-a.

Osnovni cilj studijske posete je bio sticanje i razmena iskustava sa EU organizacijama i institucijama na polju profesionalizacije omladinskog rada. Više o sadržaju posete i prikupljenim informacijama možete pročitati u izveštaju koji je napisala Jovana Reba, samostalni saradnik za omladinu u Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu AP Vojvodine. Slike sa posete pogledajte u našoj galeriji.

 

 
<< Početak < Prethodna 61 62 63 64 65 66 67 68 69 Sledeća > Kraj >>

Strana 68 od 69