AKTUELNOSTI


Prilika da unapredite kompetencije u omladinskom radu

Online kursevi flyer 1Kako?

Učešćem na online kursevima u organizaciji NAPOR-a

Kome su namenjeni kursevi?

Na online kurseve mogu da se prijave svi praktičari/ke omladinskog rada u organizacijama članicama NAPOR (pridruženim i punopravnim članicama),...

Opširnije >>>

Poziv za mentore/ke u projektu „Uključivanje uživo“

Beogradski centar za ljudska prava u saradnji sa tri nacionalna saveza – Nacionalnom asocijacijom kancelarija za mlade, Nacionalnom asocijacijom praktičara/-ki omladinskog rada i Krovnom organizacijom mladih Srbije i uz finansijsku podršku...

Opširnije >>>

Održan sastanak akreditora/ki NAPOR

U petak 14. jula 2017. od 11.00 do 17.00h u sali za prezentacije Kancelarije za mlade i saradnju sa udruženjima grada Beograda, odmah nakon obuke za predstavnike/ce organizacija koji učestvuju u 5 ciklusu procesa (re)akreditacije održan je sastanak...

Opširnije >>>

Održan kurs o radu sa društveno osetljivim grupama prema principima...

Beogradski centar za ljudska prava u saradnji sa Nacionalnom asocijacijom praktičara/ki omladinskog rada NAPOR, Krovnom oraganizacijom mladih Srbije KOMS i Nacionalnom asocijacijom kancelarija za mlade sprovodi projekat pod nazivom "Uključivanje uživo" koji finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike...

Opširnije >>>

Doktori za nezaposlenost

banner1

Strateški partneri:

 

 

logo mos onlygrbsrbijamanji

 

 

 

 

 

  

 

koms logo

 

Asocijacija KZM LOGO

  

BITMAP logo YOU SEE SBM

 

“Srećan sam što mi je pružena šansa da se usavršavam, ne verujem da bih drugačije mogao da uspem”
petak, 09 decembar 2016 12:04

                                                                     

milan_nikolic-jpg.jpg

                                                          

 

Milan Nikolić, Vojvođanski romski centar za demokratiju - NS

Pravnik, stažista u Kabinetu Poverenice za zaštitu ravnopravnosti

Milan Nikolić ima 25 godina, diplomirani je pravnik, student je master studija Pravnog fakulteta u Novom Sadu i romske je nacionalnosti. Ukoliko bismo vas pitali koji deo ove rečenice ne zvuči uobičajeno, da li biste znali da odgovorite? Da li biste znali da obrazložite zašto je to tako? Možda bi vam u pronalaženju odgovora na ovo pitanje značila Milanova konstatacija da s obzirom na to da je mlada osoba, on ne stiže da bude diskriminisan na osnovu toga što je pripadnik romske nacionalnosti.
Danas Milan radi kao stažista u Kabinetu Poverenice za zaštitu ravnopravnosti. Ovo je priča o njegovom putu. Inspiraciju da se uključi u aktivizam Milan je dobio još kao mali dečak jer je njegov otac osnivač romskog udruženja građana Ruža. Milan je tako prve aktivističke korake napravio upravo u kontekstu svoje pripadnosti manjinskoj i snažno diskriminisanoj nacionalnosti.

„Nekada mi je to predstavljalo prepreku, to što sam Rom“, kaže, pokušavajući da ilustruje činjenicu da je najopasnije kada žrtva diskriminacije poveruje svom opresoru. Još od malena mu je san bio da postane policajac, međutim različitim okolnostima Pravni fakultet je predstavljao njegov izbor za visoko obrazovanje. Najznačajniju ulogu u njegovom procesu zamišljanja karijere pravnika kao i upisa odigrali su omladinski radnici u Vojvođanskom romskom centru u kome je aktivan od srednje škole. Kroz aktivnosti centra Milan je učestvovao u treninzima na temu, između ostalog, asertivne komunikacije, pisanja radne biografije i motivacionog pisma, javnog nastupa i pisanja projekata. Kao jedan od značajnijih programa u kojima je učestvovao, Milan je izdvojio časove engleskog jezika. Nakon što je upisao fakultet, u centru je pronalazio kontinuiranu podršku u pripremi ispita, koje je uspešno polagao sa najvišim ocenama. Na mestu stažiste u Kabinetu Poverenice za zaštitu ravnopravnosti Milan danas ima priliku da se upozna sa procesima odlučivanja, kreiranja antidiskriminatornih mehanizama kao i razvojem celokupnog zakonodavstva u oblasti zaštite građana od diskriminacije. Istakao je da je upravo na ovom poslu u prilici da se upozna sa svim mehanizmima zaštite od diskriminacije, navodeći da oseća potrebu i obavezu da svojim delovanjem pomogne romskoj zajednici. Milanov put je aktivistički i njegovo razumevanje izazova bavljenja ljudskim pravima je duboko informisano. Zbog toga je on primer kakvu podršku omladinski rad može da predstavlja u ličnom razvoju mlade osobe. Opisujući svoj pristup poslu, Milan smatra da su upravo Romi ti koji bi trebalo da stanu u prvi red u borbi protiv diskriminacije. Njegova svest o potrebama zajednice i inicijativa da pronalazi načine učestvujući u radu lokalne organizacije su pokazatelji osobina koje su vanvremenske. Upravo takve osobine čine one ljude koji imaju potencijal da jednoga dana postanu lideri u svojim oblastima.

Autorka: Andreja Koršič

 

 

 
Poziv za praktičare/ke iz organizacija članica za realizaciju obuka
ponedeljak, 05 decembar 2016 16:16

U okviru projekta „Bez muke nema nauke, bez NAPORnih koraka kvalitetu pomaka! – dopunjeno izdanje“ koji NAPOR sprovodi uz podršku Ministarstva omladine i sporta RS, raspisan je poziv za praktičare/ke iz organizacija članica za realizaciju obuka za unapređenje:

- podstandarda 2.3 koji se odnosi na dugoročno praćenje razvoja mladih uključenih u programe

- podstandarda 4.2 koji se odnosi na podsticanje preispitivanja stavova i vrednosti

Osnovni zadatak programa obuke je podizanje kapaciteta organizacija članica radi kvalitetnijih programa, prema standardima 2.3 i 4.2. kao i deljenje iskustva i prakse organizacija koje navedene standarde ispunjavaju na visokom nivou.

Molimo sve zainteresovne kandidate/kinje da ispunjene prijavne formulare, zajedno sa izjavom odgovornog lica organizacije pošalju na mejl Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli sa naznakom „Prijava za konkurs za praktičare/ke iz organizacija članica za realuzaciju obuke“  uz preciznu naznaku za koji standard se prijava odnosi (2.3 ili 4.2) najkasnije do 15. decembra 2016. do 17.00 časova.

Više informacija o konkursu možete pronaći u tekstu konkursa, a obrazac za prijavu se nalazi ovde.

Nepotpune i zakasnele aplikacije se neće uzeti u razmatranje. NAPOR sekretarijat će obavestiti odabrane kandidate najkasnije do 19. decembra 2016. o svojoj odluci.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti Nemanji Obradoviću na mejl Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli , ili putem poziva na broj 069/199-23-16.

 
Uticaj omladinskog rada na zapošljivost/zapošljavanje marginalizovanih mladih
ponedeljak, 05 decembar 2016 14:02

O KAMPANJI
Ova kampanja ima za cilj da osvetli kompleksne i dragocene načine na koje omladinski rad pruža podršku i prostor za lični razvoj mladima koji su u društvu manje vidljivi ili potpuno nevidljivi. Mladima na margini, mladim ljudima koji su kontinuirano marginalizovani zbog toga što jesu ili pokušavaju da budu. Ova kampanja govori o mladim ljudima koji u borbi na polju identiteta, ne odustaju. O onim mladima koji tu borbu proživljavaju svaki dan i kojima je ona, paradoksalno, postala deo identiteta. Omladinski rad mladima u takvoj poziciji pruža prilike da društveno blokirani deo sebe, aktiviraju. Kada je reč o zapošljivosti i zapošljavanju, mladi koji kontinuirano učestvuju u programima omladinskog rada stvaraju sebi mogućnosti, tako što stečena znanja, veštine i sposobnosti uz podršku omladinskih radnika/ca počinju da tretiraju kao svoje prednosti i resurse na jako izazovnom tržištu rada.

milica ivancic JPEG mala

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Milica Ivančić, Organizacija kreativnog okupljanja, Beograd

Studentkinja internet tehnologija, Visoka škola strukovnih studija za informacione i komunikacione tehnologije, Beograd

Milici Ivančić je fizički izgled u velikoj meri obeležio život. Svojim angažovanjem u programima omladinskog rada u Organizaciji kreativnog okupljanja Milica je tu, do tada, činjenicu svog života, dovela u pitanje.
Milica ima 20 godina i studentkinja je internet tehnologija na smeru programiranja. U detinjstvu sebe opisuje kao povučenu devojčicu koja se ne usuđuje da ostvari kontakt sa drugima. Prepreke u razumevanju sa okolinom predstavljale su njena stidljivost ali i briga o prihvatanju zbog toga kako izgleda. Organizaciji kreativnog okupljanja se pridružila kroz volontiranje a ono zbog čega je ostala je umetnost koju organizacija neguje u svom načinu rada. Osim toga, stvorila je sebi prilike da upozna buduće prijatelje i ljude sa kojima će menjati društvo u kome živi. Aktivnosti organizacije je inspirišu, i od svojih snova ne odustaje. Gluma joj je bila i ostala strast, i sigurna je da će se jednog dana u njoj okušati na neki način. Između učestvovanja u programima omladinskog rada i povećanja zapošljivosti vidi direktnu vezu, jer je bila u poziciji da novostečene veštine i znanja iskoristi i smatra da joj je to bilo od najveće pomoći u dobijanju posla.
Psiho-socijalne radionice su joj do sada najviše značile ali kao jako važno iskustvo ističe glumačke radionice jer veštine sticane u njima koristi u svakodnevnom životu. Neke od novih veština na koje je ponosna i koje su napravile najveću promenu u njenom životu su veštine komunikacije, sposobnost da sebi poveća samopouzdanje u različitim društvenim okolnostima, kao i umetnost izlaganja pred većim brojem ljudi. Svaka od njih je osnažila da, kako ona to naziva, načini prvi korak. I da to nastavlja da čini svakog dana.

 

 

 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

Strana 10 od 66